@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » Windows Server 2008 Enterprise

2007-12-7 19:07 scau
從微軟宫方站下載了 Windows Server 2008 Enterprise DVD 的 ISO 回來, 在 VMWare 內安裝, 在安裝過程中很像 Vista 的介面, 到最後成功安裝了, 但見到的同平時 XP 的安全模式一樣的 theme, 經搜尋文章, 原來是可以做到 Vista 的 Aero 的效果的, 但由於 VMWare 內受限制, 未能見到透明的效果, 但其他的都跟 Vista 差不多, 在執行程式時, 感覺比 Vista 快, 有興趣的朋友可以試試!

下載 : [url]http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=590F43A1-D739-472A-A2E3-CEE38099A659&displaylang=en[/url]

[ Last edited by scau on 2007-12-7 at 07:11 PM ]

2007-12-7 19:41 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-12-7 07:07 PM:
從微軟宫方站下載了 Windows Server 2008 Enterprise DVD 的 ISO 回來, 在 VMWare 內安裝, 在安裝過程中很像 Vista 的介面, 到最後成功安裝了, 但見到的同平時 XP 的安全模式一樣的 theme, 經搜尋文章, 原來 ... [/quote]
scau兄,你個vmware越黎越利害,好似咩OS都裝到咁o既,最近有無upgrade過部電腦呀?

(vmware當然可以裝好多OS啦,運行速度呢個係大問題o者!)

2007-12-7 21:26 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-12-7 07:41 PM:
scau兄,你個vmware越黎越利害,好似咩OS都裝到咁o既,最近有無upgrade過部電腦呀?

(vmware當然可以裝好多OS啦,運行速度呢個係大問題o者!) [/quote]

我又唔覺佢有慢的情況喎, 正常咁玩過一 D 程式, 聽歌等都快, 正話又在實體電腦上安裝了 Server 2008 好似佢都幾快喎, 同時我插 3G RAM , 佢就真係見到有 3G RAM 係度, 而且感覺快過 VISTA 好多, 而家用緊佢預設的倉頡輸入法打字好煩, 要選字時唔可以就咁按空白鍵, 一陣要裝番個自由輸入法先.

剛剛 Boot 番 Vista 時打字順好多, 而 Server 2008 大部份都同 Vista 一樣, 但始終又要摸一大輪先慣, 其實係 VMWare 每次祗可以執行一個 Virtual Machine 所以速度唔會有好大影響, 祗是我慣性地不使用全畫面執行 VMWare 內的 OS, 有 D 唔慣囉, 而家新版的 VMWare 多了好多 OS 選取安裝, 連 Server 2008 都有埋, 所以係試野的最好幫手呀!
  我原本預算今日去買粒 Q6600 架, 但想走去灣仔睇下個價錢先, 點知要貴$150. 所以要等第日去黃金買囉!

[ Last edited by scau on 2007-12-7 at 09:49 PM ]

2007-12-8 11:51 scau
而家用緊佢上網, 但就乜野防毒都冇安裝到, 睇下易唔易中招, 幾時死, 但有一樣野就好鬼煩, 而家用緊 Maxthon 上網, 去親一 D 網站都彈左一個或幾個窗出黎, 要成日關閉佢或要在 IE 中將其加入為可信任的網站, 否則成日彈, 但整體除了睇英文唔慣之外, 其他的都 OK.

2007-12-12 21:53 scau
向微軟申請了一個 CD-KEY 啟用了之後, 睇下個期限, 原來係可以使用到 16/10/2008 年的, 都可以有 10 個月玩喎, 夠啦!

2007-12-13 10:57 i553041
尋日部聯想終於到左,不過到左第一日就遇到一個令我投晒降o既問題...唉...點都攪唔到!

跟機係行Vista Home Premium,Display用內置的Intel 946GZ,用22吋Sumsung LCD Mon,解像度行1680 x 1050係最理想的,初頭開機都無野,行到呢個解像度的,後黎接上Internet,聯想o既update program自動走去做更新,更新左個946GZ Display卡Driver之後,問題就出現了!

一時行到1680 x 1050,一時行唔到 (行唔到o既時候多,設定值無得選呢個解像度!)

行到1680 x 1050呢個解像度之後,reboot的話,個解像度就選唔返,只有1600 x 1200,同埋另一個16xx x 1xxx (唔記得左)選!

reboot多一兩次之後,又行得返1680 x 1050,再reboot又唔得,有時熄左機之後再開,又行得返1680 x 1050,再reboot又唔得,有時無論熄機,reboot都行唔到1680 x 1050!

攪到我投晒降,無論o係聯想官網下載返有關驅動再裝,定o係Intel官網下載最新驅動再裝都出現同一個問題,(通常更新完Driver之後,第一次就行到1680 x 1050,REBOOT左之後就唔得,有時甚至更新/重裝完Driver之後,都無得選1680 x 1050)

徹底鏟左Driver再裝返...唔得
裝左幾個唔同版本o既Driver...唔得
以管理員權限身份安裝Driver...都係唔得

整唔到,最後唯有用聯想個還原功能還原返原廠設定!

還原係今朝早o既事,因為要返工,未知還原左之後會唔會仍然係咁!今晚再試...!

scau兄精通Vista,唔知你對我呢個case點睇?

2007-12-13 11:52 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-12-13 10:57 AM:
尋日部聯想終於到左,不過到左第一日就遇到一個令我投晒降o既問題...唉...點都攪唔到!

跟機係行Vista Home Premium,Display用內置的Intel 946GZ,用22吋Sumsung LCD Mon,解像度行1680 x 1050係最理想的,初頭開機 ... [/quote]

哈哈! 又黎魚我了, 我點會是精通 Vista 的喎, 祗不過是勇於去做白老鼠吧, 又係由於有備份, 死咪死喎, 試下係乜效果都好架, 所以有時會見到一些人地冇乜接觸過的問題之嗎!
講番你呢個問題, 其實呢個問題係 Vista 內最容易發生, 因為有些話支援 Vista 的驅動都未必是可信的, 我反而相信微軟所提供的驅動 KB, 不過這是我個人認為的, 而你部機有冇上過 Microsoft Update 檢查有冇關於 Display Card 的新驅動, 有的話可試用微軟的驅動, 看看是否可以解決到, 另外還有很多驅動都有提供的, 你可以放心是更新, 一來最主要廠機唔使啟用及有備份碟(或分割磁區), 就算真係要自己安裝時乜可以有利, 因 BIOS 內已存在品牌的資料了, 二來微軟的驅動在安裝時不會是強硬去安裝的, 當佢分析不能安裝時, 你點選擇安裝都不會成功的, 如你果部新機或新安裝 Vista 的電腦, 起碼會有三四拾個 KB 要更新的, 所以如果你有時間比佢去更新先, 應該可以解決到的, 或者有乜問題大家一起研究一下吧! 祝好運吧!:01:

2007-12-13 12:19 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-12-13 11:52 AM:
哈哈! 又黎魚我了, 我點會是精通 Vista 的喎, 祗不過是勇於去做白老鼠吧, 又係由於有備份, 死咪死喎, 試下係乜效果都好架, 所以有時會見到一些人地冇乜接觸過的問題之嗎!
講番你呢個問題, 其實呢個問題係 Vista  ... [/quote]
其實新機一接上互聯網,第一件事就係做更新,正版Vista喎,聯想有聯想更新,WindowsUpdate有WindowsUpdate更新,WindowsUpdate total裝左41個更新!

係聯想個更新幫我更新左個intel 946GZ Driver之後就出事!

其實講漏左,我左試右試裝Driver果段時間,Vista已經安裝晒o係WindowsUpdate download落黎o既更新了...

所以話點解我投晒降就係咁解...!

希望還原返原廠設定,唔會再出事吧!

其實有無方法修改設定值果個解像度數值,等佢出返1680 x 1050?

2007-12-13 12:32 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-12-13 12:19 PM:
其實新機一接上互聯網,第一件事就係做更新,正版Vista喎,聯想有聯想更新,WindowsUpdate有WindowsUpdate更新,WindowsUpdate total裝左41個更新!

係聯想個更新幫我更新左個intel 946GZ Driver之後就出事!

其實 ... [/quote]

即是話你是在佢提供的拉左拉右的方法去選取解像度, 咁有冇試過按那列出所有模式來選取呢? 有一些較為特別的解像度設定是會被隱藏起來的喎!

2007-12-13 13:31 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-12-13 12:32 PM:
即是話你是在佢提供的拉左拉右的方法去選取解像度, 咁有冇試過按那列出所有模式來選取呢? 有一些較為特別的解像度設定是會被隱藏起來的喎! [/quote]
係呀,拉左拉右咁選解像度囉,一時就有1680 x 1050選,(條bar去到最盡!大約有7-8格),不過好多時都無,尤其係用到1680 x 1050果時 reboot過,或者熄機後,通常都選唔返...(有10幾格,1600解像度位於中間),最盡可以選到20xx,但就係無1680 x 1050

至於列出所有模式,o係選唔到1680 x 1050果時試過了,都係無得比我選!

2007-12-13 17:24 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-12-13 01:31 PM:
係呀,拉左拉右咁選解像度囉,一時就有1680 x 1050選,(條bar去到最盡!大約有7-8格),不過好多時都無,尤其係用到1680 x 1050果時 reboot過,或者熄機後,通常都選唔返...(有10幾格,1600解像度位於中間),最盡可以選到20x ... [/quote]

你果個芒係唔係 Samsung SyncMaster 225BW - 22" Widescreen LCD Monitor - 700:1, 5ms, 1680 x 1050 呢? 你今晚番去試下睇下點先啦, 仲有如果 OK 就 VeryGood 啦, 如果到時又冇得揀時就留意一下佢係唔係自動跳左去 75Hz 喎, 因為此芒在 60Hz 時才可以出到 1680 x 1050 的喎.

2007-12-13 20:17 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-12-13 05:24 PM:
你果個芒係唔係 Samsung SyncMaster 225BW - 22" Widescreen LCD Monitor - 700:1, 5ms, 1680 x 1050 呢? 你今晚番去試下睇下點先啦, 仲有如果 OK 就 VeryGood 啦, 如果到時又冇得揀時就留意一下佢係唔係自動 ... [/quote]
正正就係呢隻MON...
行唔到1680 x 1050果時,我留意到個頻率都係行60,我一直都睇住個頻率,無跳過去其他Hz,一直都係60,但就係偏偏無得比我選1680 x 1050咁怪雞(應該話時得時唔得!)...真係勾晒頭,唔知點解...!

希望還原左之後無事吧!

2007-12-13 23:54 i553041
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-12-13 08:17 PM:
正正就係呢隻MON...
行唔到1680 x 1050果時,我留意到個頻率都係行60,我一直都睇住個頻率,無跳過去其他Hz,一直都係60,但就係偏偏無得比我選1680 x 1050咁怪雞(應該話時得時唔得!)...真係勾晒頭,唔知點解...!

希 ... [/quote]
終於知道個問題出o係邊,唉...真係估唔到...

今朝早還原左部電腦,今晚返到屋企之後,仍然都係咁,選唔到1680 X 1050,無辦法之下,估係條MON線o既問題,因為條MON線係跟SAMSUNG的,睇落好雞,好幼,幼到好似條烏冬咁...

換過條粗o的,靚o的o既MON線,即刻攪掂...真係估唔到係關條MON線事!

2007-12-14 01:05 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-12-13 11:54 PM:
終於知道個問題出o係邊,唉...真係估唔到...

今朝早還原左部電腦,今晚返到屋企之後,仍然都係咁,選唔到1680 X 1050,無辦法之下,估係條MON線o既問題,因為條MON線係跟SAMSUNG的,睇落好雞,好幼,幼到好似條烏冬咁... ... [/quote]

其實之前我有諗過你那個 D-sub 插頭同線會有否問題的, 但呀然兄係 AV 專家, 我冇理由會班門玩虎架, 所以亦都唔敢提出問題了, 不過而家你搞掂了就唔洗煩了, 一天都光哂!

頁: [1]
查看完整版本: Windows Server 2008 Enterprise