@KTzone » 校園 - 校園綜合討論 » history 宜科一向都唔太好,,有無好建議,,or drop 咗佢呢?

2008-6-2 23:31 tiffanycdcd
history 宜科一向都唔太好,,有無好建議,,or drop 咗佢呢?
我讀文商  八科  英中  中四

中  英 數 PA Geog Econ 中史 History  
hist 一向都成績唔太好
上學期考試 25/100  <--已經加咗SBA
對E 一科無咩興趣
最大難題係 DBQ,,,圖 同 Source都睇唔明
成日答唔中point
自已eng 底唔太好,,所以讀hist 特別吃力

其實一向都有 drop 佢H念頭
因為唔想佢做咗負累,,因為我 PA Econ Geog H成績都唔差
但係我聽聞如果得 七科的 HKU CUHK H商科就會唔收你
我第日大學唸住讀商科

E 家H處境,,我應該點呢?
有咩好方法去 KO 佢呢?
or drop 咗佢係咪會影響升大學商科呢
THX

2008-6-3 00:04 Distortion
HKU同UST商科睇都睇重會考成績,係咪要八科先得我就唔清楚(等熟悉的人答),不過就一定要7科以上1 take過pass。

大學商科好難入,會考一般要2x以上,高考UE要D以上,AL兩科C咁上下,先入到city或BU,當然hku UST CU幾乎一定要有A有B。

如果你目標係大學,咁你要計埋你預科讀咩科,同埋你e家個間中學夠唔夠你揀。一般預科要讀3個AL,如果唔夠科揀,或者去唔到理想的預科書院,咁好大機會都要面對返西史。

我係文科人,覺得西史都OK,不過你覺得你商科econ或PA好,咁專攻都無問題,7科我認為影響唔大,入大學始終比較重視兩個AL同UE。現時最緊係係你會考,如果覺得hist差到唔想讀,咁我建議你應該放棄。

仲有英文底唔好一定要攻,唔可以因為咁易放棄,預科個科UE比會考個D難幾倍,如果因為英文唔好而唔讀歷史,咁最後可能因為英文唔夠好而入唔到想讀既大學。

大學D人英文係好勁。

2008-6-3 18:04 tiffanycdcd
ok thx

2008-6-3 18:05 tiffanycdcd
不過有無人以答答我七對 入U 的影響呢?

2008-6-8 00:53 Distortion
應該有影響 問過D中大同hku朋友 ,,,, 最好修返8科
因為大學收生 其實間間唔同 越多科越好
佢地入u通常是會考讀8-9科

頁: [1]